Aktiivisen yhteisön harha

Olen puhunut yhteisöllisyydestä viimeisen parin vuoden aikana paljon. Aihe tuntuu olevan taas pop. Minun työurallani tämä on aiheen toinen tuleminen ja tuntuu siltä, että monissa paikoissa tehdään samoja virheitä kuin silloin ”e-bisnes” aikanakin. Yksi näistä virheistä on harha aktiivisesta yhteisöstä. Monessa paikassa on voimissaan näkemys siitä, että kaikki yhteisön jäsenet ovat aktiivisia sisällöntuotannossa ja muutenkin.
Monet meistä haluavat olla sohvaperunoita. Itse luen mielelläni muiden tuotoksia ja hämmästelen monien ihmisten asiantuntemusta mitä moninaisimmista asioista. Itse tuotan sisältöä harvakseltaan. Ja silti pidän itseäni monen yhteisön jäsenenä. Ja näin toimivat monet muutkin. Ehkä joka kymmenes meistä on ”aktiivi”. Luonnollisesti on olemassa poikkeuksia tästä säännöstä. Ne vain ovat pirun harvinaisia.
Monen yhteisöllisyyttä päivätyökseen tekevän yrityksen toimintamalli perustuu siihen, että yhteisö on aktiivinen. Asiaa kannattaisi miettiä uudestaan. Ehkä silloin niitä menestystarinoita syntyisi enemmän