Sosiaalisen median konsultointia vai oikeaa tekemistä?

Uusia sosiaalisen median yrityksiä tunnutaan perustettavan näinä päivinä kovin runsaasti. Samalla monet mediatoimistot, mainostoimistot jne. ovat aktivoituneet sosiaalisessa mediassa. Se on hyvä asia. Kun markkinalla on useita yrityksiä, asioilla on taipumus mennä eteenpäin. Kun me aloitimme 2005 näin ei vielä ollut. Koko termiä sosiaalinen (tai yhteisöllinen) media sai selitellä kovasti.

Samalla tietysti joutuu uudestaan miettimään mitä se sosiaalinen media oikein on? Ja toki myös sitä miten se hyödyttää medioita, yrityksiä tai muita organisaatioita. Olen huomannut, että kun sosiaalisesta mediasta puhutaan osana yrityksen markkinointia, tarkoitetaan käytännössä vanhaa kunnon suoramarkkinointia sosiaalisissa massamedioissa. Tämä on ymmärrettävää, sillä suoramarkkinointikampanjat toimivat näissä medioissa hyvin. Tämä on kuitenkin vasta vain pieni osa siitä mitä yritysten tulisi tehdä. Ehkä siksi monet näistä juuri perustetuista yhtiöistä on konsulttitaloja. Ne kertovat miten yrityksen sinne sosiaaliseen mediaan oikein pitää mennä. Mutta jos olen oikein ymmärtänyt ne eivät itse toteuta asioita yhdessä yrityksien kanssa.

Meillä oli aikoinaan ajatus siitä, että olisimme myyneet ns. konsultointipaketteja yrityksille. Ja taisimme me muutaman tämän mallin mukaisen paketin myydä. Lopetimme tämän pakettikaupan aika nopeasti. Siihen oli muutama syy. Ensimmäinen oli se, että harvoin ne toimittamamme paperit muuttuivat sanoista teoiksi. Ne eivät sinällään tuottaneet asiakkaille mitään arvoa. Kiire ja asioiden priorisointi veivät yritysten huomion muualle. ja kun paperi on tarpeeksi kauan pölyttynyt pöydällä, se siirretään syrjään. Ja luulen, että sama koskee monia muitakin konsulttipapereita. Toinen asia oli jatkuvuus. Konsultoinnilla voidaan katsoa yrityksen lähtötilanne ja antaa suunta jonne lähteä. Sosiaalisessa mediassa kysymyksessä on kuitenkin prosessi, jossa korjattavaa ja parannettavaa löytyy jatkuvasti. Samoin monesti tarvitaan palveluita, joita yrityksissä ei itsellään ole. Ajatellaan nyt vaikka moderointia tms. Me haluamme tehdä sosiaalisen median prosessia yhdessä asiakkaidemme kanssa; siksi konsultointi on vain osa kokonaisuutta jota kutsumme formaatiksi. Se pitää sisällään kaiken sen, mitä asiakkaamme tarvitsee: konsultoinnin, palvelut, teknisen ympäristön ja palveluiden & tekniikan ylläpidon. Ja kaikki tämä tehdään konkreettisena prosessina joka lähtee liikkeelle asiakkaan tarpeista ja tavoitteista. Siksi me olemmikin tuotantoyhtiö; emme konsulttitalo.